Kontakter efterlyses!
Nu har jag i alla fall tittat runt lite och hittat några nya forskare som verkar intressanta! Hoppas verkligen att de har tid och lust att svara oss och hjälpa oss att få vårt arbete till nästa nivå.
En annan sak som jag inte trodde när vi börja var att allt skulle ta sån tid, antar att jag är tidsoptimist, men jag trodde inte att själva arbetet skulle ta sån tid eller att det skulle ta sån tid att leta reda på forskare och kontakta dem.
Men vi får hoppas på det bästa och jag ger inte upp!
// Julia W.
Länkar
Gå även in på våra länkar som finns längst ner i högra hörnet. Du hittar t.ex. IWC Office, Greenpeace och WSPA samt många fler. Ha även koll på om det dyker upp någon ny länk, för vi uppdaterar med nya hemsidor lite då och då.
//Sandra F
Framöver
1. Försöka börja dela ut information om pengarinsamlingen.
2. Försöka kontakta ambassaderna för t.ex. Japan, Norge, Island osv. för att kunna ställa frågor.
3. Börja skriva ner arbetet. Trots att vi inte har kontakt med forskare än så tänker vi skriva inledningen till
forskningsuppsatsen så att det är klart iallafall. Dessutom har vi tänkt att börja disponera själva uppsatsen
så att vi inte står på första rutan när vi väl har fått kontakt med forskare.
// Abraham.A
Möte 4
Idag genomföre vi vårt fjärde möte med projekthandledaren Erik Toll. Till mötet hade vi med oss information om vad vi har gjort hittills och hur det har gått. Det vi bl.a. berättade om var att vi nu är ute efter nya kontakter med forskare så att vi kan få ett ännu större djup på arbetet. Ju fler synvinklar det blir desto mer trovärdigt och professionellt blir arbetet. Detta är nödvändigt även för våra planer för att samla in pengar som vi även diskuterade på mötet. Vi vill att människor ska se att det finns ett forskningsbaserat djup i arbetet så att man inte tvekar över hur trovärdigt detta låter och att pengarna verkligen går till det denna person tycker är rätt.
Dock har vi inte nått till det stadiet i arbetet. Vi väntar fortfarande på att forskare ska höra av sig så att vi kan starta en dialog med dessa.
På handledarträffen blev vi meddelade att vi kan kontakta frivilliga organisationer där människor jobbar som volontärer inom dessa områden och som själva har varit med om t.ex. valjakt.
Exempel på kontakter var t.ex. Skansen, Kålmården, Parken Zoo då dessa djurparker säkert skulle ha någon kontakt med någon håller på med valforskning eller liknande.
Ett annat förslag var att vi skulle kunna kontakta något universitet, kanske Stockholms eller Uppsalas för att kanske få ta del av deras kontakter eller kanske t.o.m. kunna prata med någon som är kunnig inom området på plats.
Det övriga som kom upp under mötet var att man även kan kontakta Forskning och Framsteg, Illustrerad Vetenskap, Biologen och andra tidningar som oftast har kontakter med forskare som forsklar i det området vi är intresserade av.
Om inget av detta skulle fungera har vi en sista alternativ och det är att läsa och försöka sammanställa vad andra forskningsrapporter från bl.a. studenter har att säga om valjakt och situationen idag.
Vi är dock inställda på att få kontakt med forskare och det sista alternativet är som sagt bara en sista utväg.
Några av universiteten som vi kommer att kontakta.
// Abraham.A Julia.W
Frågor till forskare
Frågorna är:
Vad anser du är det största problemet med valjakt?
Hur tror du ekosystemet påverkas om det blir färre respektive fler valar i haven?
Japan är ledande inom valfångst och organisationen IWC har inte haft några större framgångar i att stoppa denna jakt. Var anser du att problemet ligger och hur kan man lösa detta problem?
Vad är din åsikt kring IWC:s arbete och hur kan deras arbete förbätras?
// Abraham.A Julia.W
Kontakter
/ Julia W.
Nytt!!
Jag har gjort lite research på Internet om olika forskare och folk som försöker rädda valar. En av dem är Mats Amundin som jobbar på Kolmårdens forsknings- och utbildningscenter. Han försöker rädda de valar som fastnar i fiskenät och sedan drunknar. Delfiner och tumlare navigerar med hjälp av ekolod. De sänder ut korta ljudpulser, som sedan studsar tillbaka från fiskar och andra föremål i vattnet. Delfinerna lyssnar på dessa ekon och använder dem för att avgöra till exempel vilken fiskart det handlar om och för att undvika att simma in i olika hinder. Problemet är att ljudet inte kastas tillbaka av de tunna nylontrådarna i nätet. Det går rakt igenom. På grund av detta så har de satt ut ett eko på näten som ska göra att delfiner inte simmar in i näten. Mats Amundin testar denna metod med hjälp av Kolmårdens delfiner och metoden verkar fungera, deras mål är nu att testa detta på vilda delfiner och i framtiden hoppas han och hans team på att ingen delfin eller val ska behöva drunkna på grund av ett fiskenät.
En annan som är emot att valar drunknar på grund av näten i Sverige är Frode Pleym som jobbar som valexpert på Greenpeace.
Många forskare och forskningsgrupper forskar mest om valarnas läten och vanor, medan andra bekämpar valarnas liv.
Southern Cross University Whale Research Centre (SCUWRC) är ett val forskningscentrum som bildades 2001 i Australien. Deras syfte är att bedriva forskning på valpopulationerna på södra halvklotet för att bidra till deras bevarande
/Sandra F