DOX: The Cove
Vi tittade på dokumentären DOX: The Cove på Svt1 tisdag 2/11-2010.
Dokumentären handlade om den brutala delfinslakten som sker i Taiji, Japan utan att någon förutom de inblandade vet om det. Varje år väljer man ut de delfiner som ska exporteras till andra länder för olika shower bl.a. till Sverige medan de resterande delfinerna som uppskattas till ca.23000 slaktas. De slaktade delfinerna används som olika maträtter t.ex. valinälvor, valbacon, friterad val och delfin sushi. Taiji ville tidigare sälja delfinköttet som obligatorisk skolmat i Japan. I Taiji användes delfinköttet i skolmaten i flera år men 2008 förbjöds det pga. den höga halten kvicksilver.
Minamatasjukan som drabbade Japan på 50-talet och som berodde på höga halter av kvicksilver tros kunna hända igen då befolkningen äter delfin- och valkött som innehåller höga halter av denna tungmetall.
Vi kollade på filmen eftersom vi ansåg den som en bra källa till vårt arbete. Filmen innehöll bra fakta om arbetet vi håller på med och gav en bra inblick i hur situationen för valjakten ser ut idag. Man kan säga att filmen inspirerade oss att fortsätta vårt arbete eftersom det är ett högst aktuellt och viktigt ämne både för oss och för vårt ekosystem.
Här är dokumentären DOX: The Cove
Delfinslakten i Taiji, Japan.
// Abraham.A Julia. W Sandra. F
Jag förstår mej inte på mänskligheten som gör sådant. Inget hjärta i kroppen,måste vara felet.